Neem contact op met sound education

Heb je een vraag? Stel hem hier, je krijgt snel antwoord.

 

312 Ibisdreef
Utrecht, UT, 3564 RM
Netherlands

030-262 5395

Sound Education: les van meer dan 50 audio specialisten waaronder platinum producers en hit mixing engineers. Verder uniek door zijn integratie van persoonlijke ontwikkeling in het lesprogramma zodat er ook echt resultaten komen (zie onze referentie sectie met oud studenten).

Veel gestelde vragen

Aarzel niet ons te berichten als je nog met vragen zit. Je kan ons altijd rechtstreeks bereiken via info@soundeducation.nl.

Hieronder vind je een overzicht van de vragen die ons het meest gesteld worden. Goede kans dus dat jouw vraag hier ook tussen staat. Ook een goed idee is ons “open dag” webinar online mee te maken: hier kunnen we het meest duidelijke beeld van een schooljaar laten zien. Je kan eventueel de zoekfunctie hieronder gebruiken. Staat jouw vraag er toch niet bij, dan kun je ons mailen via info@soundeducation.nl of bellen: 06-16112911. We horen graag van je!

1. ALGEMENE VOORWAARDEN

Vraag: waar kan ik de algemene voorwaarden van Sound Education inzien?

Antwoord: klik hier om de algemene voorwaarden in te zien. Als lid van de NRTO hebben wij deze voorwaarden 1:1 overgenomen van de NRTO (Nederlandse Raad voor Traning en Opleiding). Deze algemene voorwaarden zijn samengesteld door de NRTO in samenspraak met de Constumentenbond.


2. wie zit er achter SOUND EDUCATION?

Vraag: wie is de eigenaar of wie zijn de eigenaren van Sound Education?

Antwoord: Sound Education is in 2004 opgericht en aangemeld bij de Kamer van Koophandel door Ignace Dhont. In de eerste jaren gaf Ignace zelf nog de meeste lessen en was het lesprogramma een stuk korter dan nu. In der loop der jaren is Sound Education echter dermate gegroeid dat Ignace het nu als zijn belangrijkste taak ziet om het hoogst mogelijk gekwalificeerde personeel te werven, het begeleiden van deze docenten en voortdurend de vinger houden op de kwaliteit van het lesprogramma en het onderwijs. Je kunt altijd rechtstreeks met de eigenaar van Sound Education communiceren via het mobiel nummer 06-16112911.

3. Hardware en software 

Vraag: welke apparatuur/hardware zijn noodzakelijk om aan de lessen deel te kunnen nemen?

Antwoord:

- Een computer of laptop.
- DAW software (zoals Cubase, Ableton, Logic, ProTools, FL Studio, Bitwig of Studio One)

Mail bij twijfel even de specificaties van je computer naar info@soundeducation.nl of mail ons voor een aankoopadvies wat betreft een nieuwe computer. Je kan zowel voor een desktop kiezen als voor een laptop, een laptop is optioneel en voor de lessen geen verplichting. Hier zijn wat minimale specificaties waar je op kunt letten:

- veel RAM geheugen, 8 GB RAM is het minimum, liefst 16 GB of meer
- bij voorkeur M1, M2 of M3 processor met 16 GB RAM of meer. Deze nieuwe silicon modellen van Apple zijn ons advies voor het geval je nog een computer zou moeten aanschaffen - zelfs de laagst geprijsde modellen zijn uitstekende werkpaardjes voor audio.
- bij voorkeur een groot beeldscherm (of tweede beeldscherm bevestigen aan je computer)


Vraag: welke software moet ik gebruiken?

Antwoord:  welke software jij kiest is helemaal aan jou. De technieken die je bij ons leert kun je namelijk in al deze programma's toepassen. Dus of je nu Logic, Protools, Ableton, FLstudio, Studio One, Cubase, Bitwig, Reason of Reaper kiest, maakt voor het kunnen volgen van de lessen niet uit.  Vooral de user interface van de diverse DAW’s verschillen en dat is een persoonlijke keuze welke jij het prettigst vindt werken. Voor het omgaan met jouw DAW software hebben we overigens gespecialiseerde docenten in huis voor alle bovenstaande DAW’s, dus ook daar voorzien onze lessen in.


4. VRAGEN BUITEN LESUREN

Vraag: waar kan ik terecht als ik een vraag heb buiten de lesuren?

Antwoord: Op elk moment van de dag of nacht kun je terecht met al je vragen op onze zeer actieve community facebook groep - je vraag op dit platform wordt meestal diezelfde dag nog beantwoord, maar gegarandeerd binnen 24 uur.

Voor vragen rondom de planning van praktijklessen kun je altijd mailen of bellen met onze medewerkster planning - zij is speciaal in dienst om de planning van met name praktijklessen in goede banen te leiden. Ook zij is 7 dagen per week bereikbaar, mocht er een probleem zijn.

Tot slot, regelmatig zijn er speciale online vragensessies waarbij we nooit stoppen voor alle vragen geduldig en duidelijk beantwoord zijn. Meestal duren deze sessies 1 tot 2 uur, maar we nemen gewoon net zoveel tijd als nodig. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat jouw vragen niet aan bod komen.

Voor persoonlijke kwesties kun je ons altijd via 06-16112911 bereiken. Je spreekt op dit telefoonnummer met Ignace Dhont, de eigenaar zelf.


5. Lesinhoud

Vraag: ik heb vrijwel geen enkele voorkennis op dit gebied. Kan ik de opleiding volgen?

Zoals je aan ons lesprogramma ziet, beginnen we helemaal aan het begin: “Wat is Geluid". Het is dus geen probleem om blanco in te stappen. Wel dien je in dat geval te realiseren, dat het schooljaar redelijk pittig voor je zijn, maar zeker doenlijk. Dus, het is niet nodig om over een vooropleiding te beschikken. Wel helpt het, als je al zelf een beetje met muziek en een DAW bezig bent. Indien je een leerhandicap zou hebben, is het verstandig vóór je inschrijft contact op te nemen via info@soundeducation.nl of 06-16112911 voor overleg.


Vraag: welk niveau heeft deze opleiding?

Sound Education kan worden ingedeeld op MBO niveau. Let op, dit is geen officiële MBO opleiding omdat wij volledig willen focussen op muziek produceren en studiotechniek. Wij doceren dan ook geen “basisvaardigheden” zoals Nederlands, Engels en rekenen - hetgeen voor een MBO/HBO opleiding verplicht is. Sound Education valt onder het “kort beroepsonderwijs”. Voor een reguliere MBO/HBO opleiding kun je terecht bij fulltime opleidingen zoals een Conservatorium of een ROC. Deze hebben rond maart toelatingsexamens, dus hou daar rekening mee als je een fulltime MBO/HBO opleiding zoekt.


Vraag: zijn de lessen in het Nederlands?

Antwoord: ja. Ook alle lesmaterialen zijn in de Nederlandse taal. We gaan zaken niet nodeloos gecompliceerd maken, door in Nederland, Engels te gaan praten. Wel zijn veel audio vaktermen in de engelse taal, deze hanteren we natuurlijk wel.


Vraag: hoeveel uur per week heb ik nodig voor de opleiding en het huiswerk?

Antwoord: reken op minimaal drie uur per week, naast de wekelijkse les van drie uur. Indien je vermoed dat je dit moeilijk of zelfs helemaal niet vrij kunt maken, raden wij af om in te tekenen op deze opleiding. Hier vind je nog een pagina over de studiebelasting. Ieder mens heeft 24 uur, jouw prioriteiten in het leven kun je opmaken uit de hoeveelheid tijd die je ergens insteekt. Als je het echt wilt, kun je bezuinigen op nutteloze activiteiten als tv kijken of social media scrollen en alzo vrije tijd creëren voor dingen die er echt toe doen in jou leven.


Vraag: waaruit bestaat het lesmateriaal?

Antwoord: dat kun je op deze pagina terugvinden. Meer dan 140 uur aan Nederlandstalige masterclasses en een pdf lesmap met 600+ pagina’s aan handouts.


Vraag: bestaat er ook een online lesomgeving?

Hoewel alle lessen fysiek plaatsvinden, worden alle colleges en masterclasses opgenomen met een multi camera systeem en 4K resolutie. Deze lessen kunnen naar behoefte worden teruggekeken op ons online portal, ook na afloop van de opleiding blijven de lessen je leven lang online: een portal van een klas zal door ons nooit gesloten worden. Tevens kun je op jouw portal een overzicht vinden van alle huiswerk opdrachten en verplichte praktijkopdrachten, inclusief uitgebreide beschrijving van de opdracht en up/download links. Verder is er een “wat te doen deze week” sectie waardoor je altijd weet wat je die week geacht wordt te doen als student(e).



Vraag: leer ik ook de specifieke trucjes die bij mijn muziekstijl horen?

Antwoord: ja. De technieken die je leert, zijn in iedere stijl van toepassing en we hebben een enorm corps van meer dan 50 (!) docenten, waarbij er altijd wel iemand is die aansluit bij jouw stijl. Sterker nog: we zorgen ervoor dat je de stof zo goed begrijpt, dat je deze op je eigen manier gaat toepassen en binnen jouw genre een eigen stijl kunt gaan ontwikkelen. 


Vraag: ik heb al aardig wat voorkennis. Ga ik wel voldoende nieuwe dingen leren bij Sound Education?

Antwoord: alleen de eerste paar lessen zijn gericht op beginners. Al vanaf de vierde les (akoestiek) ga je iedere les een hoop nieuwe vaardigheden leren en inzichten krijgen. Kijk naar de CV van onze docenten: als je van hen niets kan leren, dan hoef je niet meer naar een opleiding om te kijken ;) Bijna altijd komen mensen die dit soort vragen hadden op mij af, enkele maanden in de opleiding - en vertellen me dan dat ze dachten dat ze veel verstand van audio hadden, maar dat ze eigenlijk nog niets wisten. Eerlijk gezegd, op kennis van de DAW software na, blijkt vrijwel iedereen een beginner. Zelfs al mixt iemand al 15 jaar hobbymatig, betekent dit meestal dat hij veel foute gewoontes (vaak opgedaan door intuïtie en YouTube filmpjes kijken) weer moet afleren, om vervolgens naar een professionele sound toe te werken. De enige werkelijke voorsprong die “gevorderden” in de praktijk blijken te hebben, is kennis van de DAW software.


 6. Examens en toetsen

Vraag: zijn er verplichte praktijkopdrachten i.v.m. het diploma?

Ja, naast alle praktijklessen en huiswerkopdrachten zijn er gedurende het schooljaar 8 verplichte praktijkopdrachten die voor je cijferlijst meetellen. De planning van de praktijkopdrachten is zeer flexibel, zodat het tijdstip nooit een beletsel kan zijn om deze niet te volbrengen.


Vraag: is het mogelijk om voor bepaalde opdrachten vrijstelling te krijgen?

Normaal gesproken zijn er geen vrijstellingen mogelijk voor de verplichte praktijkopdrachten. Echter, indien je aannemelijk kan maken dat je sommige onderdelen reeds beheerst - d.m.v. een diploma van een erkende opleiding of aantoonbare werkervaring op hoog niveau - kun je voor sommige onderdelen vrijstelling krijgen. In dat geval ben je ook niet verplicht, de lessen op dat specifieke onderwerp te volgen. Bijvoorbeeld, indien je aantoonbaar beschikt over ruime, commerciële ervaring met het opnemen van bands, kan Sound Education een uitzondering maken wat betreft de opnamesessie opdrachten. Hetzelfde principe geldt voor mix- en master opdrachten.


Vraag: indien ik zou zakken voor een opdracht of het eindexamen, wat zijn de mogelijkheden tot herkansing?

Wat betreft het schriftelijk eindexamen is er twee maanden na afloop van het oorspronkelijke eindexamen een gratis herkansing voor iedere student(e) die het onverhoopt niet gehaald zou hebben. Mocht ook het herexamen niet succesvol zijn, is er negen maanden later opnieuw een kosteloos herexamen waar de student(e) aan kan deelnemen.
Iedere praktijkopdracht waarvoor een onvoldoende is gehaald, kan kosteloos herkanst worden tot tweemaal toe.


Vraag: zijn er schriftelijke toetsen die ik moet afleggen?

Aan het eind van de opleiding is een drie uur durend schriftelijk eindexamen. Indien je dit niet zou halen, zijn er herexamens, de eerste twee maanden na afloop van de opleiding. Je kunt net zoveel herexamens doen als nodig is, hier zijn geen kosten aan verbonden. Verder zijn er tijdens de opleiding proefexamens die verder niet verplicht zijn en die ook niet meetellen voor het diploma - maar die wel een goede indicatie geven, of je nog op het goede spoor zit. Vrijstelling: voor mensen die moeite hebben met hun schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid of een ernstige visuele handicap hebben is een mondeling eindexamen mogelijk.


7. Diploma

Vraag: wat voor soort diploma ontvang ik?

Het diploma is een instituutsdiploma, omdat Sound Education geen OCW erkenning aangevraagd heeft om voor een MBO/HBO niveau diploma in aanmerking te komen. Dit, omdat wij niet de verplichte “basisvaardigheden” zoals Nederlands, Engels en rekenen willen onderwijzen gedurende het schooljaar - maar ons helemaal willen focussen op muziek produceren en geluidstechniek. Als het belangrijk voor je is dat je een formeel staatsexamen doet, zul je een fulltime OCW opleiding moeten zoeken zoals een ROC, HKU of het Conservatorium. Let op als je woorden tegenkomt als “HBO niveau” of “MBO niveau” - want deze termen mag ieder willekeurig instituut vrijelijk gebruiken.

Voor alle duidelijkheid, Sound Education valt onder het “kort beroepsonderwijs” en staat al meer dan 15 jaar geregistreerd bij het CRKBO register voor beroepsopleidingen. Vandaar dat we op jouw factuur het 0% BTW tarief mogen hanteren (beroepsonderwijsvrijstelling).


8. Lesrooster, vakanties en lokaties

Vraag: op welke dagen heb ik les?

Antwoord: de klassikale lessen worden gegeven op de woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Deze lessen worden opgenomen met een multi-camera systeem en kun je voor altijd terugkijken in jouw portal. De praktijklessen kunnen door de deelnemer zelf worden ingeroosterd: de planning hierbij is extreem flexibel aangezien je bij elke praktijkles kan kiezen uit maar liefst 60 verschillende dagdelen (ook in het weekend).


Vraag: hoe vaak per week zijn er lessen?

Antwoord: normaal gesproken 1 keer in de week. Elke les duurt 3 uur. Soms kan het voorkomen dat er 2 lessen per week zijn. Tijd is je kostbaarste bezit en daar zijn we ons goed van bewust. We dragen er daarom zorg voor dat elke les impact heeft, nieuwe inzichten geeft en je echt verder helpt.


Vraag: zijn er ook vakanties?

Antwoord: we houden de gebruikelijke schoolvakanties voor onderwijsinstellingen van Midden Nederland aan.


Vraag: wat als ik lessen moet missen vanwege bijvoorbeeld mijn drukke baan?

De colleges en masterclasses kun je terugkijken op het online portal van jouw klas - zelfs nog na afloop van de opleiding. Wat betreft de praktijklessen, het merendeel bestaat uit duo-praktijklessen, daarom kunnen we extreem flexibel zijn met de planning. Je kan eventueel zelf een nieuwe praktijkles plannen via onze online praktijkles planner. Zijn er toch problemen dan zal onze planning medewerkster je helpen een nieuwe datum te prikken voor je praktijkles.


Vraag: waar worden de lessen gegeven?

Antwoord: colleges en masterclasses worden gegeven bij Kinepolis Jaarbeurs te Utrecht - ideaal te bereiken met het OV en voor de auto hebben we parkeerkorting bedongen. Bij praktijklessen kun je kiezen uit maar liefst 44 verschillende commerciële studio’s door het hele land, letterlijk van Groningen tot Roermond. Op deze pagina kun je meer concrete informatie hierover vinden. 


Vraag: wanneer starten de lessen?

Antwoord: ieder jaar in september. De eerstvolgende klas gaat van start op 11 september 2024. Deze klas is echter inmiddels volgeboekt, de eerstvolgende mogelijkheid om deel te nemen is vanaf 17 september 2025.


Vraag: hoe lang duurt de opleiding?

Antwoord: 1 jaar - van 17 september 2025 tot 23 september 2026.


Vraag: waar bestaat het examen uit?

Antwoord: het examen bestaat uit een grondig theorie examen van drie uur en daarnaast uit het gemiddelde cijfer van 8 verplichte praktijkopdrachten die je door het jaar heen uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mixage en mastering praktijkopdrachten.


9. KLACHTEN

Vraag: stel dat ik als student(e) een klacht heb over de opleiding, hoe gaat dit dan in zijn werk?

Laten we eerst vermelden dat er in het 20 jarig bestaan van Sound Education nog nooit een klacht is ingediend. Maar voor het geval dat, wij staan altijd open voor feedback en onze klachtenprocedure is hier te vinden. In grote lijnen gaat dit als volgt. Op je klacht zul je binnen één week een reactie vernemen van ons. Allereerst proberen we de klacht samen, in goede harmonie, op te lossen. Je contactpersoon in deze is Ignace Dhont, de eigenaar van Sound Education, te bereiken op info@soundeducation.nl / 06-16112911. Mochten beide partijen onverhoopt toch niet tot elkaar komen, dan is Sound Education als lid van de NRTO aangesloten bij een onafhankelijke derde partij: De Geschillencommissie. Als student(e) heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitkomst van onze behandeling van je klacht. De beroepsregeling van De Geschillencommissie onderzoekt als onafhankelijke derde partij jouw beroep en geeft daarover een voor beide partijen bindend advies.

Sound Education is lid van de NRTO én heeft het keurmerk van de NRTO behaald, de brancheorganisatie voor private onderwijsinstellingen, opleidings- en trainingsbureaus. De NRTO staat voor kwaliteitsbewaking en belangenbehartiging van opleidingen. Uiteraard houdt Sound Education als instituut zich aan de gedragscode van de NRTO.


Vraag: wat als ik wil stoppen met de opleiding

De opzegging dient altijd schriftelijk te gebeuren: òf via een mail die door ons bevestigd wordt òf via een aangetekende brief naar onze administratie: Sound Education, Ibisdreef 312, 3564RM Utrecht. Let op, indien je een email zou sturen, is deze opzegging alleen geldig indien je van ons een schriftelijke bevestiging krijgt dat we jouw mail in goede orde ontvangen hebben. Dit laatste om te voorkomen dat een dergelijke, belangrijke, mail in de SPAM folder beland of op andere wijze zoek raakt.
Hoe het bij tussentijdse opzegging met het lesgeld gaat, kunt u gedetailleerd teruglezen in onze Algemene Voorwaarden, artikel 5. Indien (een deel van) het lesgeld wordt terugbetaald, vind onze overschrijving binnen twee weken plaats. In principe hoef je bij Sound Education alleen het lesprogramma te betalen tot aan het punt van opzegging: het resterende lesgeld voor de rest van het programma schelden we je vrij.


10. Prijs en facturatie

Vraag: wat is de prijs van de opleiding?

Antwoord: dit start bij 2497 euro voor een compleet schooljaar, hier kun je de diverse opties vinden. Bezoek onze open dag webinars om van onze spectaculaire webinar kortingen te kunnen profiteren, zodat je voor een beduidend lagere prijs deel kunt nemen. Sound Education heeft niet alleen het hoogste aantal succesvolle studenten van alle parttime audio opleidingen in Nederland, maar is ook nog eens de meest betaalbare.


Vraag: mijn werk wil (een deel) vergoeden. Kan ik hiervoor een aparte factuur krijgen?

Antwoord: dit is geen enkel probleem. Neem hiervoor even contact op met kantoor (info@soundeducation.nl) of vul het afwijkende factuuradres in op het inschrijfformulier.


11. Inschrijven

Vraag: wat je de minimum leeftijd?

Antwoord: de minimum leeftijd is 18 jaar. Deze leeftijdsgrens is voornamelijk omdat we alleen studenten in de klas willen die serieus zijn in wat ze willen bereiken.


Vraag: is er ook een maximum leeftijd?

Antwoord: de leeftijden in onze klassen lopen uiteen van 18 tot 60+. Letterlijk. En gelukkig is dit in de praktijk nog geen ogenblik een probleem gebleken. Bij ons gaat niemand in de klas je raar aankijken omdat je al wat ouder bent. Zolang je maar passie hebt voor audio! We hebben gepensioneerde mensen in de klas gehad die alsnog hun droom waar maakten en dat was heel mooi om te zien. Over het algemeen zijn de studenten bij ons gemiddeld wat ouder dan bij de meeste andere audio opleidingen.


Vraag: tot wanneer kan ik me uiterlijk inschrijven?

Antwoord: alle klassen zijn tot nu toe op voorhand volgeboekt geweest. Laat jezelf echter niet opjagen met het nemen van deze belangrijke beslissing, maar het is dus wel verstandig om onze homepage in de gaten te houden. Als de opleiding bijna is volgeboekt, gaan we daar “aftellen”.


Vraag: ik wil graag meedoen, hoe kan ik mij inschrijven? 

Antwoord: je vindt hier het inschrijfformulier. Overigens heb je na het inschrijven een bedenktijd tot maar liefst 30 september 2024 waarin je zonder opgaaf van reden kunt opzeggen: een simpel mailtje volstaat.


Stond jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact op of stel hem via onderstaand formulier, we horen graag van je. Vragen verwelkomen we, want dit is een teken van betrokkenheid. Ook beantwoorden we jouw vragen op de Open Dag Webinars.