Neem contact op met sound education

Heb je een vraag? Stel hem hier, je krijgt snel antwoord.

 

312 Ibisdreef
Utrecht, UT, 3564 RM
Netherlands

030-262 5395

Sound Education: les van meer dan 50 audio specialisten waaronder platinum producers en hit mixing engineers. Verder uniek door zijn integratie van persoonlijke ontwikkeling in het lesprogramma zodat er ook echt resultaten komen (zie onze referentie sectie met oud studenten).

Sound Education - Producertraject

Nieuws

Hier vind je de laatste nieuwtjes over de opleiding en alles wat daarmee te maken heeft.

Sound Education - Producertraject

Ignace Dhont

Als laatste praktijkopdracht gaan alle studenten van Sound Education zelfstandig aan de slag als producer. Per persoon krijgen zij hiervoor een budget ter beschikking, waarmee ze zelf de begroting rond moeten maken.

Van de student wordt verwacht dat hij of zei zelf de track kiest en deze tot een volledig eindproduct brengt. Dit kan een eigen elektronische productie zijn, maar ook een volledige band. Hier zijn de studenten vrij in. Ook welke opname of mastering studio of engineers er gebruikt worden is aan de Producer(s). De studenten mogen uiteraard ook samenwerken.

Om je een beeld te geven van hoe zo'n traject in zijn werk gaat heb ik Dirk, Roelof en Sjaak gevraagd hun verslag een beetje uit te werken en wat foto's toe te voegen. Zie hieronder het resultaat!

Allereerst het nummer van demo opname tot master. Waarschuwing: het is metal! Daar kan je ook niet van houden natuurlijk, maar daar gaat het bij deze opdracht uiteraard niet om. 

 

De volgende tekst is het verslag van de leerlingen: 

Inleiding

Dit document dient om duidelijkheid te geven inzake het Producerstraject van de Studenten aan de opleiding Sound Education Nederland en de Haagse Metalband Acrid.

De volgende zaken zullen aan de orde komen:

-        Wie is wie?

-        Wat houdt het Producerstraject in?

-        Verschillende soorten Producers

-        Deadline

-        Planning

-        Overige zaken & afspraken

-        De stappen van het Producerstraject

-        Dankwoord van de Producers

Wie is wie?

Het Producertraject bestaat uit 3 studenten en de band Acrid. De studenten zijn:

-        Dirk Verspaget                  Drummer van de band Beaverstore (Omg. Eindhoven)

-        Roelof Klop                       Gitarist van de band Curse of the Forgotten (Ermelo)

-        Sjaak de Jager                  Componist van het project MindHearT (Den Haag)

Acrid bestaat uit:

-        Joep Heijen                       Zanger

-        Mark Pilk                           Gitarist / Backing Vocals

-        Claus Toet                         Gitarist

-        Frank Debij                        Drummer

-        Bas de Neef                      Bassist

Wat houdt het Producerstraject in?

Het Producerstraject is de afstudeeropdracht van de studenten aan de opleiding Sound Education Nederland. Hiervoor dienen zij te bepalen met welke band ze een samenwerkingsverband willen aangaan, om vervolgens in de diverse rollen van Producers op te treden. Zij zijn in de totaalrol als Producers uiteraard geheel eindverantwoordelijk over het eindproduct dat opgeleverd wordt. Het resultaat wordt beoordeeld door Ignace Dhont, de hoofddocent en oprichter van de opleiding Sound Education Nederland.

Het is de taak van de (studenten als) Producers om binnen het budget en de deadline, vastgesteld door de platenmaatschappij (Hoofddocent), een song op te leveren die voor de platenmaatschappij financiële winst oplevert (Beoordeeld door de Hoofddocent).

In de oefenruimte dient er een opname gemaakt te worden van de songs met een simpele recorder. Vervolgens dienen er 1 of 2 songs uitgekozen te worden welke uitgewerkt en opgenomen, gemixt en gemasterd zullen gaan worden. Het verschil tussen de eerste opname en de uiteindelijke song wordt beoordeeld. De Producers zijn hierbij dus overall verantwoordelijk. De keuze van de songs, het strakke ritme van de drummer en overige muzikanten, de juiste toonhoogtes van de zanger, vocal en band coaching, visie van de sound, songstructuur, planning en boekingen van de studio’s en bewaking van het budget.

Verschillende soorten producers

Er bestaan verschillende soorten producers. Degene die in aanmerking komen voor dit traject en dus als een mix door de studenten zullen worden vertegenwoordigd, worden hier kort toegelicht.

 Music Producer (of Creative Producer)

Producer met muzikale achtergrond. Werkt met de bandleden in de oefenruimte de songs uit, om vervolgens de studio in te gaan. Hoeft niet altijd verstand te hebben van geluidstechniek.

Technische Producer (of Enginering Producer)

Producer met veel verstand van geluidstechniek wat betreft opnames, afmixen (en masteren). Heeft de visie van hoe het geluid van de band / cd dient te worden.

Executive Producer

Producer die alles rond het project dient te organiseren (planning, sessiemuzikanten, studio boeken ect.) en de financiën binnenhaalt en het budget bewaakt.

Deadline

De deadline voor het gehele Producerstraject is tot en met maandag 28 september 2015.

Planning

Vanwege de vele individuen en de vakantieperiode zal de uiteindelijke studio-opname begin september 2015 plaatsvinden. Voor de aanvang van ieders vakantie zal oefenruimtesessie zijn.

Overige zaken & afspraken

Aangezien Acrid zonder bassist zat ten tijde van aanvang van het Producertraject, hadden de Producers, via Dirk, André Hendriks als sessiebassist gevraagd voor de studio-opnames. Gelukkig voor Acrid hebben zij Bas de Neef als nieuwe bassist aangetrokken en is vervolgens de sessiebassist netjes geannuleerd.

De stappen van het Producerstraject

-        Oefenruimte opnamesessie / Het bespreken en bepalen van de song(s)

-        Het bepalen van het budget / Het bepalen en boeken van de Studio

-        Het bepalen en boeken van de Mastering Studio

-        Afspraken om de mix te maken

-        Het uitwerken van de song / Het bespreken van de tekst

-        De laatste 3 oefensessies met Acrid: Puntjes op de i / Voorbereidingen van de Studio-opnames

-        Studio-opname

-        Mixen

-        Masteren

-        Artwork

Oefenruimte opnamesessie / Het bespreken en bepalen van de song(s)

Op woensdagavond 17 juni 2015 heeft de oefenruimte opnamesessie in het Haagse Pop Centrum plaatsgevonden. Hier maakten de Producers Dirk en Roelof via Sjaak kennis met de bandleden van Acrid. Gelukkig was er gelijk sprake van persoonlijke en muzikale klikken en kon de setlist van Acrid van start gaan. Na een tiental nummers geluisterd te hebben, werden er zo’n 5 uitgekozen voor een tweede luistersessie. Uiteindelijk bleven er twee nummers over, te weten “Evolution” en “Crushing the Negative”. Na een volgende luistersessie van deze twee nummers, met de teksten in de hand, is er door de Producers unaniem besloten om “Evolution” als main song te zien voor het producerstraject. Dit nummer is ook in de oefenruimte met de mobiele telefoon opgenomen.

Het bepalen van het budget / Het bepalen en boeken van de Studio

Dirk, Roelof en Sjaak hebben besproken welke opties van de studio’s het best geschikt zijn voor de opname van Evolution. De keuze vanwege met Metal-genre is gevallen op Split Second Sound Studio, te Amsterdam. Dirk heeft contact gehad met Ignace over het budget. De Producers hebben genoeg budget om tegen een, via Dirk geregelde, vriendschappelijke prijs de Split Second Sound Studio voor 2,5 dag te boeken. De Mastering zal uit eigen financiën betaald worden. En de Split Second Sound Studio is geboekt voor het weekend van 5 en 6 september 2015. Vrijdag 4 september gaan de Producers de Studio al ter voorbereiding in, om kennis te maken met de eigenaren, een rondleiding en een knoppencursus.

Dirk heeft een lijst met de beschikbare apparatuur en de inpriklijst.

Het bepalen en boeken van de Amsterdam Mastering Studio

Na de les van Darius van Helfteren waren de Producers ervan overtuigd dat zij het nummer voor het Producerstraject wilde laten Masteren door Darius in Amsterdam Mastering. Zekers na de bevestiging van de Mastering van Re-Vamp (CD: Wild Card) en Epica (CD: The Quantum Enigma), twee grote internationaal bekende Nederlandse Metal bands. Sjaak heeft gemaild met de Amsterdam Mastering en Darius gaf aan dat hij graag de song wilde Masteren.

Afspraken om de mix te maken

In de homestudio van Roelof zal de Final-mix gemaakt worden, in het weekend van 12 en 13 september 2015. In de week daarvoor zal iedere Producer naar zijn eigen ideeën een mix maken en de beste van die ideeën zullen met alle 3 de Producers in de Final-mix samengevoegd worden.

 Het uitwerken van de song / Het bespreken van de tekst

Er is door de Producers unaniem besloten om “Evolution” als main song te zien voor het Producerstraject. Na de oefenruimte opnamesessie is er door Acrid een Pre-Production versie gemaakt. Ook is de tekst aan de Producers gestuurd en door hen nagegaan wat nu de precieze betekenis van de tekst is. Aan de hand hiervan is er gekeken naar eventuele aanvullingen voor de song.

Qua tekst / zang is er gekeken naar de tekst en de betekenis erachter. Zie op de volgende bladzijde de tekst (met toestemming van Mark Pilk gepubliceerd!).

De betekenis van de tekst is, dat ondanks dat er zaken in het leven tegen kunnen zitten, je altijd bezig bent met verandering en dat je nooit moet opgeven. Tegenslag die je in het alledaagse leven tegenkomt, maar ook in je relaties of als band zijnde. Ook Acrid heeft in hun bestaan al aardig wat tegenslag gekend, maar ze staan nog steeds achter hun muziek en met de nieuwe songs hebben zij een punt bereikt waarin zij weer een nieuwe start maken; Evolution! En daar mogen zij volgens de Producers terecht zeer trost op zijn!

Misschien cliché, maar de boodschap is duidelijk:

Time won’t wait, so step into the light
Find yourself when you stand up and fight

Believe it’s real, believe in evolution… One more time

Voor de Backingvocals zal er woensdag 25 augustus 2015 verder gekeken worden naar de eerste ideeën van de Producers. In de onderstaande tekst is de onderstreepte tekst een harmonie partij en de vetgedrukte tekst een Gangvocal. Dit om de boodschap van eenheid en het geloof in Evolution extra te benadrukken en kracht te geven.   (De tekst tussen de haakjes is in de studio bepaald)

Met de gitarist Claus er besproken dat hij 2 harmonieën toevoegt in zijn main solo, te weten bij de tapsolo (eind van het eerste gedeelte) en bij de laatste run (een dubbele harmonie als de climax / het einde van het tweede gedeelte). Dit vanwege de visie van de Producers om meer steeds meer partijen tijdens de solo te laten samen klinken en daarmee een gevoel van samenkomende Eenheid te creëren. En de laatste solo, tijdens de Outro, die als een thema met een herhaling van de eerste solo komt, zal als variatie met WahWah gespeelt worden. Dit vanwege de visie van de Producers om een ontwikkeling in de song te creëren, een Evolution.

Woensdag 18 augustus 2015 is Sjaak namens de Producers naar de oefenruimte van Acrid geweest (dit vanwege zijn zeer korte reisafstand) om de stand van zaken te bespreken. Ook is er vanwege het van belang dat er voor de gewenning alvast een gespeelt wordt met een clicktrack, aangezien dit ook in de studio zal gebeuren. De harmonieën voor de main solo zijn uitgewerkt en de outro solo met WahWah is geoefend.

Woensdag 25 augustus 2015

Er is met de band besproken worden hoe de Backingvocals ingevuld zullen worden en dit is ook geoefend. Met Frank is besproken worden welk drumstel hij wil gebruiken, zijn eigen drumstel of het drumstel van de Producer Dirk. Dit zal het drumstel van Dirk worden. Ook hebben de Producers aandacht gevraagd voor overige zaken voor de Studio-opnames, zoals vervoer, nieuwe snaren, back-up gitaren etc.

Woensdag 2 september 2015

Er is nogmaals geoefend met clicktrack en voor de Backingvocals zijn de puntjes op de i gezet.

Studio-opname

Vrijdag 4 september 2015

Rond 14.00 uur stappen de Producers de Split Second Sound Studio, te Amsterdam binnen. Roelof en Sjaak maken daar via Dirk kennis met Jochem Jacobs, één van de eigenaren van de Studio. Na een heerlijke bak koffie worden zij door de studio begeleid. Nadat zij van de eerste indruk bekomen zijn wordt het drumstel van Dirk uitgeladen en opgesteld. De inpriklijst wordt nagelopen en tijdens de knoppencursus wordt de sessie deels al klaargezet. Daarna wordt er afscheid genomen van Jochem en staan de 3 Producers er “alleen” voor. Na het avondeten worden de drums gemicd en de gitaarversterkers getest. Het voorwerk is gedaan.

Zaterdag 5 september 2015

Om 10.30 stappen Mark, Frank, Claus en Bas de studio in. Ook zij worden na een heerlijke bak koffie door de studio begeleid. Stipt 11.00 uur, geheel volgens planning, beginnen we met het afstemmen van de drums op Frank zijn linkshandige speelwijze, waarna alles mics gecheckt worden of deze nog steeds goed binnenkomen. Daarna gaan we van start kunnen met Take 1. Roelof zorgt voor de opnames en Dirk en Sjaak maken noties tijdens de takes. De clicktrack gaat aan en 3 takes later is iedereen tevreden met de basis track voor de drums. Na een nauwkeurige luistersessie, wordt er besloten om op 3 plekken in te prikken om de details strakker te krijgen. Om 14.25 ruim een half uur eerder dan de planning staan de drums er op!

Iedereen heeft de smaak te pakken en al snel worden de gitaren van Mark en Claus ingeplugd. De sounds worden gefinetuned en de opnames kunnen van start. Roelof en Sjaak zorgen afwisselend voor de opnames en Dirk maakt de noties tijdens de takes. Eerst speelt Claus zijn ritmepartijen in, na 2 takes staat alles er op. Mark is aan de beurt en ook dit verloopt soepel. Na een goede break en vervolgens een nauwkeurige luistersessie, wordt er besloten om op een paar plekken in te prikken om een paar details precies strak op de drums te krijgen. Na het avondeten is het tijd voor Claus om de interludes en de gitaarsolo’s in te spelen, inclusief de harmonieën. Na wat mentale coaching van de producers staan de solo’s er perfect op. Naar ieders tevredenheid wordt de eerste dag afgesloten met een proost!

Zondag 6 september 2015

Al vroeg in de ochtend is iedereen nog enthousiast over de vorige studio-dag en wordt er na een paar bakken koffie / thee en een flinke lading ham-kaas-tosti’s om 9.00 uur begonnen aan de opname van de bas door Bas. Dirk zorgt voor de opnames en Roelof en Sjaak maken noties tijdens de takes. Een aantal takes later en een paar keer inprikken en baspartijen zijn een feit.

Inmiddels is Joep in de studio gearriveerd en na zijn gebruikelijke bak thee wordt de door de Producers uitgeprinte tekst erbij gehaald en het opname schema van de vocals doorgenomen. De maten van de clicktrack worden voor elke deel van de tekst opgeschreven, zodat er snel en makkelijk geswitcht kan worden tussen de verschillende delen. Er wordt besproken dat alle leadvocals 2 maal worden opgenomen. Eerst de coupletten, vervolgens de refreinen, dan de intro en outro en als laatst de bridge. Nadat de refreinen zijn opgenomen en de intro en outro aan de beurt zijn, wordt er overlegd of deze tekst de boodschap van de song meer kan benadrukken. Na wat try-outs wordt de tekst in overleg met Mark als tekstschrijver aangepast in “Time for Revolution” en “This is Evolution!”. Een knallende binnenkomer en afsluiter! Tijd om de backing vocals op te nemen. Mark en Joep nemen elk de backingvocals voor hun rekening en samen met Roelof verzorgen zij de Gangvocals in de bridge.

Het is 16.30 uur. Een laatste gezamenlijke luistersessie en Evolution is een feit! Tijd om op te ruimen en om het heimwee naar de studio terug naar huis te keren.

 Mixen

In de week van 7 t/m 13 september gaan de Producers ieder voor zichzelf thuis aan de slag met een eigen mix. Deze worden met elkaar uitgewisseld en van op- en aanmerkingen voorzien. Zondag 13 september is de volgende grote dag. In de homestudio van Roelof, wordt zijn mix als uitgangspunt genomen en de ideeën van Dirk en Sjaak er bijgevoegd. Na een intensieve doch vredige samenwerking staat de mix klaar. Deze wordt verstuurd naar de leden van Acrid en studio-eigenaar Jochem om de Producers te voorzien van hun op- en aanmerkingen. Na het examen worden de laatste details door Roelof aangepast en is de mix klaar voor de Mastering.

Masteren

De Final-mix wordt doorgestuurd naar Darius, met het verzoek of de Producers nog een revisie mogen hebben. Echter bij de eerste versie is iedereen zeer tevreden met het eindresultaat. En Darius wordt van harte bedankt voor zijn bijdrage.

Artwork

Mark heeft voor de Song “Evolution” op verzoek van de Producers het Artwork verzorgt. Dit om een compleet eindproduct te kunnen aanleveren. Daarnaast zijn de Producers trots en vereerd te mogen aankondigen dat de nieuwe CD van Acrid, naar aanleiding van dit gehele traject ook “Evolution” zal heten! ;-)

Dankwoord van de Producers

Als laatst rest ons nog een dankwoord te geven aan:
Joep, Mark, Claus, Frank en Bas, van Acrid, voor hun enthousiasme en inzet tijdens dit traject!
Jochem Jacobs, van Split Second Sound Studio, voor het vertrouwen en het beschikbaar stellen van de Studio! Darius van Helfteren, van Amsterdam Mastering, voor de extra boost van het nummer!
Uiteraard Ignace Dhont voor alle wijze lessen en de opleiding dit jaar! Jochem Beijer voor zijn beoordeling en het Superawesome cijfer! En als laatst danken de Producers ook elkaar, we hebben veel geleerd en een mooie tijd gehad!