Neem contact op met sound education

Heb je een vraag? Stel hem hier, je krijgt snel antwoord.

 

312 Ibisdreef
Utrecht, UT, 3564 RM
Netherlands

030-262 5395

Sound Education: les van meer dan 50 audio specialisten waaronder platinum producers en hit mixing engineers. Verder uniek door zijn integratie van persoonlijke ontwikkeling in het lesprogramma zodat er ook echt resultaten komen (zie onze referentie sectie met oud studenten).

Waarom-Sound--Education-zonder-tekst.png

Checklist voor Audio Opleidingen

Voor de leek zal een aantal punten van deze lijst wat vergezocht voorkomen. Wij zitten echter al meer dan 15 jaar in het muziekonderwijs en naast onze gewaardeerde collega's zijn er soms helaas ook opleidingen die een onjuiste voorstelling van zaken geven. De etalage ziet er dan heel mooi uit, de achterkant van de winkel een stuk minder. Door op deze punten te letten, kun je het kaf van het koren scheiden. 

DO THE CHECK!

 

1.    IS DE OPLEIDING WEL DAADWERKELIJK ERKEND?

Alle erkende part-time opleidingen van Nederland zijn te vinden in het CRKBO REGISTER, wat jij als consument gewoon online kunt inkijken. Type de naam van de opleiding in het zoekvak. Komt er niets bovendrijven, dan is de opleiding dus NIET erkend. Dit heeft mede als gevolg, dat je zaken als belastingaftrek van het lesgeld kunt vergeten. Slik alles wat op een website wordt vermeld niet voor zoete koek, maar check een aantal cruciale zaken voor je je inschrijft! Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

 

2.    ZIJN DE ANNULERINGSVOORWAARDEN EXTREEM OF ZELFS ONWETMATIG?

Dit is een duidelijke rode vlag. Dat zal namelijk niet zonder reden zo zijn. Het is ook een indicatie, dat het bij zo'n instelling voornamelijk om geld draait. Het is bijvoorbeeld onredelijk en onrechtmatig  om het volledige lesgeld te eisen als de consument voor aanvang van de opleiding annuleert, maar de minder bonafide opleiding zal je d.m.v. een incassobureau en gerechtsdeurwaarder zwaar onder druk zetten om het totale lesgeld toch te voldoen, ondanks dat je niet deelneemt. De aanvankelijk zo vriendelijke persoon die je ontmoette laat nu zijn ware gezicht zien. Dus: check de annuleringsvoorwaarden van een opleiding en of deze enigzins redelijk zijn.

Ook als de bedenktijd na jouw inschrijving korter is dan het wettelijk minimum van 1 maand, geeft dit te denken. 

 

3.    geloof niet alles blindelings, wat op een website staat

Het meest brutale voorbeeld hiervan is een opleiding, die beweert de "award voor beste audio opleiding" gewonnen te hebben gedurende de jaren 2012 tot 2018. Welnu, deze award bestaat helemaal niet, deze is door betreffende opleiding zelf verzonnen en heeft deze vervolgens aan zichzelf toegekend (..). De verklaring van de opleiding, is dat ze goede reviews hebben gehad op een website waar je als instelling voor moet betalen (waar de meeste audio opleidingen trouwens uberhaupt geen lid van zijn) en dat ze het daarom wel in orde vonden hunzelf die prijs toe te kennen (..). Over misleiding gesproken.
 

4.    KIJK WAT ER GEBEURT OP FACEBOOK EN ANDERE SOCIAL MEDIA

"Likes" kun je gewoon kopen, dus dat is geen goede indicatie. Wat wel een goede indicatie is, is het aantal reacties op een post. Blijkt het op Facebook een compleet dode boel bij een opleiding, dan is dat iets om mee te nemen.
Facebook reviews kunnen gemanipuleerd worden door de beheerder van de betreffende facebook account, google reviews echter zijn veel lastiger te verwijderen of te manipuleren en kunnen een indicatie geven van wat je te wachten staat.
 

5.    KAN DE OPLEIDING STUDENTEN LATEN ZIEN DIE SUCCESVOL ZIJN GEWORDEN?

Of studenten die op zijn minst hun brood verdienen met audio? Indien elke referentie ontbreekt, is dit wel iets om bij stil te staan.
 

6.    CHECK OF DE DOCENTEN VAN NAAM OOK DAADWERKELIJK LES GEVEN BIJ HET INSTITUUT

Verreweg de meeste aanbieders zijn te goeder trouw, maar je zal maar intekenen bij een bepaalde aanbieder en vervolgens de meest interessante docenten van de website gewoon niet tegenkomen tijdens jouw opleiding.. Via zaken als facebook of LinkedIn is de kans aanwezig, dat je contact kunt leggen met 1 of meer van de “ster” docenten om te checken of ze daadwerkelijk lesgeven bij de opleiding die jij op het oog hebt.
Worden er uberhaupt geen docenten genoemd op de website, bel de betreffende aanbieder op en vraag van wie je les gaat krijgen: nogal een belangrijk item voor wat betreft de diepgang van een opleiding. Google de betreffende personen om een idee te krijgen wat ze gedaan hebben in het audio vak.
 

7.    WORDT ER DRUK UITGEOEFEND OM TER PLEKKE IN TE TEKENEN?

Als je na afloop van een persoonlijk gesprek of een open dag onder druk wordt gezet om ter plekke in te tekenen, is dit ook een duidelijke rode vlag . Blijkbaar wil men niet, dat je thuis rustig kan nadenken over het aanbod en op je gemak kan vergelijken met andere aanbieders.


8.    CHECK DE LESMATERIALEN DIE BELOOFD WORDEN

Ook dit is eenvoudig te checken, bijvoorbeeld tijdens een open dag. Vraag bijvoorbeeld gewoon of je de volledige lesmap kunt inkijken. Let erop, dat de naam of het logo van de opleiding zichtbaar is op de pagina's. Ooit heeft een opleiding met onze lesmap goede sier gemaakt door zijn eigen logo op onze lesmap te plakken (..) en de voorkanten van onze handouts te vervangen door die van hemzelf.
 

9.    HOE KORTER DE OPLEIDING BESTAAT, HOE GROTER HET RISICO

Een opleiding die al decennialang dienstdoet, heeft zijn sporen waarschijnlijk verdient. Ook is er minder risico, dat de opleiding failliet gaat tijdens jouw schooljaar en dat je naar je opleiding kan fluiten. Het feit dat een opleiding nieuw is en alle beloftes nog moet waarmaken, wil overigens helemaal niet zeggen dat het geen goede opleiding zou kunnen zijn. Maar het risico wat je loopt is wel groter, ook wat betreft bovenstaande zaken. Check de punten bij een opleidingsinstituut welke nog nooit een schooljaar gedraaid heeft, dus extra goed.

 

Laat je door dit alles niet afschrikken om te investeren in jezelf en je dromen een kans te geven. Maar neem wel de moeite om bovenstaande zaken te controleren, dit kost hooguit een paar uur en kan cruciaal blijken voor je muzikale toekomst.
Deze checklist is je aangeboden door Sound Education Nederland: in 15 jaar uitgegroeid tot de grootste part-time audio opleiding van Nederland.