Neem contact op met sound education

Heb je een vraag? Stel hem hier, je krijgt snel antwoord.

 

312 Ibisdreef
Utrecht, UT, 3564 RM
Netherlands

030-262 5395

Sound Education: les van meer dan 50 audio specialisten waaronder platinum producers en hit mixing engineers. Verder uniek door zijn integratie van persoonlijke ontwikkeling in het lesprogramma zodat er ook echt resultaten komen (zie onze referentie sectie met oud studenten).

Mix tutorial

HET VOORBEREIDEN VAN DE MIX

Ignace Dhont

Hier zet ik alle tracks klaar zodat ik zo snel mogelijk kan werken. Ik wil niet hoeven scrollen of zoeken, maar zo snel mogelijk door de sessie kunnen navigeren zodat als me iets te binnen schiet ik dit vrijwel direct kan uitvoeren.

 

 

Voorbereiding | Mix template

Ignace Dhont

VOORBEREIDING

Het voorbereiden van de mix is een essentieel onderdeel van het mix proces. Bij voorkeur doe ik dit bijvoorbeeld de dag voor ik echt ga mixen. Anders heb ik waarschijnlijk de neiging om het af te raffelen omdat ik graag wil beginnen aan de mix zelf. 


De voorbereiding van een mix kun je vergelijken met de voorbereidingen in een goedrestaurant; hier steekt niemand een poot uit voordat alles tip top in orde is. De keuken moet opgeruimd zijn en alles moet op zijn plek staan, de beste ingrediënten (opnames, samples etc.) zijn in huis en iedereen weet wat hij moet doen. Pas dan kan het koken beginnen. 

MIX TEMPLATE

In dit filmpje leg ik even uit wat ik op dit moment gebruik in mijn mix template. De basis blijft wel een beetje hetzelfde zo door de jaren heen, maar mijn keuze van plugins wisselt wel vaak.

Introductie

Ignace Dhont

Beste deelnemer, 

Hieronder vind je een aantal filmpjes van hoe ik (Jochem) te werk ga bij het mixen van een track. Het gaat mij er vooral om dat je ziet hoe dit proces kan verlopen. Ik heb dan ook een track gekozen die ik nog niet gemixt heb. Tutorials waarbij een mix ontleed wordt zijn er genoeg, maar daar lijkt het naar mijn idee vaak alsof een goede technicus altijd meteen de juiste plugin kiest en alleen maar weloverwogen keuzes maakt die altijd kloppen. Zo gaat het in het echt natuurlijk niet; het is een creatief proces en soms een gevecht met jezelf om voor jouw gevoel het beste uit het nummer te halen. 

Wat ook vaak vergeten wordt is dat mixen niet zo verloopt:

1. Gaan zitten 

2. Tracks inladen

3. Mixen en klaar!

Maar eerder zo:

Voorbereiding

1. Zorgen dat je werkplek of studio en mix template op orde is

2. Track inladen en de sessie voorbereiden, zodat je zo efficient mogelijk kan werken

3. Een duidelijk plan/beeld vormen wat je wilt gaan doen.

4. Binnenhalen wat je nog nodig hebt om dit uit te voeren zoals referentie tracks, andere plugins of hardware etc.

Mixen

5. Experimentele fase waarin je voor jezelf een soort proefmix of prototype van de mix maakt. Hier kan het voorkomen dat je merkt dat je dingen mist die je nodig hebt. Het kan zijn dat er tracks opnieuw gemaakt of opgenomen moeten worden, of dat je bepaalde plugins mist bijvoorbeeld.

6. Definitieve mix

7. Eventueel aanpassingen doen die jij of de klant wenst nadat de track op meerdere systemen en locaties beluisterd is.

Mastering

Ik zal deze stappen zo realistisch mogelijk proberen te doorlopen in onderstaande filmpjes.