Neem contact op met sound education

Heb je een vraag? Stel hem hier, je krijgt snel antwoord.

 

312 Ibisdreef
Utrecht, UT, 3564 RM
Netherlands

030-262 5395

Sound Education: les van meer dan 50 audio specialisten waaronder platinum producers en hit mixing engineers. Verder uniek door zijn integratie van persoonlijke ontwikkeling in het lesprogramma zodat er ook echt resultaten komen (zie onze referentie sectie met oud studenten).

pulsetec.jpg

EQ & Filters

Opdrachten EQ 

Hieronder vind je een aantal opdrachten om de EQ en filters te oefenen.  Je hoeft deze opdrachten niet in te leveren, ze zijn enkel bedoeld als oefenmateriaal. 

Basis oefeningen

EQ Opdracht 1

Deze oefening is om je bewust te maken van de invloed van tracks op elkaar. Eerst EQ je een gitaar solo, daarna EQ je deze terwijl je de basgitaar track erbij hoort. Je zult zien dat dit anders uitpakt. Solo dus eerst de gitaar track 1 en EQ deze naar eigen smaak. De basgitaar dien je niet te horen. Solo nu de gitaar track 2 plus de basgitaar track 2, zodat je ze samen hoort. EQ nu de gitaar track, terwijl je goed naar de bas blijft luisteren. Vergelijk nu het resultaat (terwijl je nu bij gitaar track 1 wel de bas erbij laat horen). Hoogstwaarschijnlijk pakt track 2 beter uit dan 1. Niet teveel op solo equalizen dus!

EQ Opdracht 2

Bij een signaal probeer je je af te vragen wat het probeert te doen in een track en vervolgens welke aspecten van de klank je nodig hebt voor dat doel en welke overbodig zijn. Probeer met EQ de overbodige frequenties uit de hihat weg te halen (laagaf filter en de kantelfrequentie zo instellen dat de snare grotendeels verdwijnt). Wees niet bang als de hihat dun gaat klinken, in een mix vullen de andere frequenties dit wel op en zal in het grote geheel niet opvallen. Zeker in een drukke mix, zul je signalen soms wat uit moeten kleden. 


Problemen oplossen

De volgende 5 opdrachten hebben allemaal een groot probleem in de sound/frequentie inhoud. Deze problemen zijn met een simpele maar ingrijpende handeling op te lossen. Per opdracht heb je dus echt maar 1 handeling met 1 EQ band nodig.

Je kan alle opdrachten tegelijk importeren in je DAW. Het formaat is 44.1 kHz. Luister eerst naar de file met probleem en daarna de file zonder probleem. Probeer daarna het probleem op te lossen op de file met probleem. Ieder EQ is weer anders, dus echt exact hetzelfde zul je het niet krijgen. 

De oplossingen vind je in de PDF file. 


extra opdracht 1 - akoestische drums

Dit is een iets lastigere opdracht waarbij je 3 tracks moet corrigeren. Je vindt de opdracht in de download file. 

extra opdracht 2 - Electronische drum & Bass (dubstep)

In deze map vind je een dubstep loop bestaande uit twee tracks welke je met EQ moet bewerken.

extra opdracht 3 - Dance Loop

Ook hier vind je weer een bewerkte en onbewerkte versie van een loop. Met de losse tracks zorg je ervoor dat je het voorbeeld zo goed mogelijk benadert.


Filter opdrachten

LET OP: in deze opdrachten wordt automation toegepast. Als je hier nog niet bekend mee bent wacht dan even tot het in de les aan bod gekomen is. 

Opdracht 1 - Highpass filter

 

Opdracht 2- Lowpass filter

 

Opdracht 3 - Bandpass filter